Μυωπία

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΩΠΙΑ.

Μύ-ωψ σημαίνει κλείνω τα μάτια επειδή οι μύωπες κλείνοντας τα μάτια βελτιώνουν την ορασή τους. Πρόκειται για μία διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε ευκρινώς τα μακρινά αντικείμενα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ακτίνες του φωτός που προέρχονται από ένα μακρινό αντικείμενο εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω στον αμφιβληστροειδή όπως σε ένα εμμετρωπικό μάτι.

Αυτό οφείλεται είτε σε αύξηση του προσθιοπίσθιου άξονα του ματιού (αξονική μυωπία) είτε σε αύξηση της διαθλαστικής δύναμης του ματιού (διαθλαστική μυωπία).

Χαρακτηρίζουμε τη μυωπία ήπια όταν είναι μέχρι 3 διοπτρίες, μέτρια από 3-6 διοπτρίες και υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη απο 6 διοπτρίες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ.

Σαφώς τα τελευταία χρόνια στατιστικά έχει αυξηθεί η συχνότητα της μυωπίας.Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία σε λευκούς πρωτοετείς φοιτητές έδειξε ποσοστό μυωπίας 50%.Σε έρευνες που έγιναν σε χώρες της Ασίας σε φοιτητές Πανεπιστημίου η μυωπία παίρνει διαστάσεις επιδημίας με ποσοστό μυωπίας στη Σιγκαπούρη 90%.

Στην Ελλάδα σε έρευνα που έγινε σε μαθητές 15 ετών βρέθηκε ποσοστό 36,8%.Τα ποσοστά μυωπίας είναι μεγαλύτερα στις αστικές περιοχές σε σχέση με τις αγροτικές.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Τα αίτια της μυωπίας είναι τόσο κληρονομικά όσο και περιβαλλοντικά.

 

Δείτε την πρόσφατη συνέντευξη της Δρ Αικατερίνης Δημάκη σχετικά με την μυωπία

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ.

Το επικρατέστερο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στη μακρινή όραση.

Συνήθως τα παιδιά παραπονούνται ότι δεν βλέπουν στον πίνακα, πηγαίνουν πολύ κοντά στην τηλεόραση η μισοκλείνουν τα μάτια τους στη προσπάθειά τους να δούν.

 Δυνατόν επίσης να υπάρχει πονοκέφαλος λόγω οπτικής κόπωσης.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου την μυωπία δημιουργεί ο καταρράκτης οι ηλικιωμένοι ασθενείς παραπονούνται για θαμπάδα στη μακρινή όρση ενώ δεν χρειάζονται τα κοντινά τους γυαλιά.

Πολλές φορές οι ενήλικοι μύωπες παραπονούνται για ''μυγάκια'' που βλέπουν στο οπτικό τους πεδίο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΜΥΩΠΙΑ

Συγγενής μυωπία είναι αυτή που εμφανίζεται με τη γέννηση του παιδιού η πολύ νωρίς μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Συνήθως σταθεροποιείται νωρίτερα.Τα πρόωρα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μυωπία.

Η συγγενής μυωπία μπορεί να είναι ετερόπλευρη η αμφοτερόπλευρη.

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΚΟΗΘΗΣ ΜΥΩΠΙΑ

Είναι εκείνη η μυωπία όπου εκτός από τη θολή αντίληψη των μακρινών αντικειμένων έχουμε και εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χιτώνων του οφθαλμού.

Συνήθως είναι μεγαλύτερη απο 6 διοπτρίες αλλά δυνατόν να έχουμε αλλοιώσεις και σε μικρότερες ηλικίες.

Γιαυτό το λόγο σε κάθε άτομο με μυωπία καλό είναι να γίνεται μία βυθοσκόπηση για να έχουμε μία εικόνα του βυθού.

Αυτές οι αλλοιώσεις δυνατόν να εμφανιζονται στην περοχή της ωχράς προκαλώντας μείωση της κεντρικής όρασης είτε στην περιφέρεια αυξάνοντας τη πιθανότητα για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΥΩΠΙΑ

Οι μύωπες έχουν πιθανότητα 1/200 να εμφανίσουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Επίσης στατιστικά παρουσιάζουν συχνότερα καταρράκτη και γλαύκωμα.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΜΥΩΠΙΑ

Η μυωπία σταθεροποιείται γύρω στα 20 έτη,τελευταία όμως βλέπουμε μία τάση το ηλικιακό όριο σταθεροποίησης να μετακινείται μέχρι ακόμη και τα 28 έτη λόγω των αυξημένων κοντινών δραστηριοτήτων.Η συγγενής μυωπία σταθεροποιείται νωρίτερα ενώ η εκφυλιστική μυωπία μεγαλώνει ακόμη και στην τρίτη δεκαετία της ζωής.

ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΟΥ ΒΟΗΘΩ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΜΥΩΠΙΑ;

Η χρήση των γυαλιών η των φακών επαφής δεν έχει καμία σχέση με την αύξηση της μυωπίας.Τα γυαλιά τα φοράμε για να βλέπουμε καλύτερα.Η μυωπία θα ακολουθήσει τη πορεία της είτε φοράμε τα γυαλιά είτε όχι.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φάρμακα για την ανάσχεση της μυωπίας.Δύο σκευάσματα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΜΥΩΠΙΑ

Παραδοσιακά η μυωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά και φακούς επαφής.

Η εξέλιξη των υλικών στον τομέα της οπτικής βιομηχανίας είναι καταιγιστικός.

Η ποιότητα της όρασης αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα της διόρθωσης της μυωπίας με γυαλιά είναι καλύτερο από ποτέ.

Την τελευταία 20ετια οι επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση της μυωπίας βελτίωσαν την ποιότητα της όρασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Οι δύο τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι η PRK και η LASIK,ασφαλείς μέθοδοι και οι δύο. Ουσιαστικά με το Laser αλλάζουμε την καμπυλότητα του κερατοειδούς.

Στην PRK αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς και στη συνέχεια εφαρμόζεται το Laser. Στη μέθοδο LASIK ο χειρουργός με ένα μικροκερατόμο (μηχανικό η Laser) δημιουργεί έναν κρημνό,εφαρμόζει το Laser και επανατοποθετεί τον κρημνό στην ίδια θέση.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο και στις 2 μεθόδους.Στο μόνο που διαφέρουν είναι η μετεγχειρητική πορεία. Η γρήγορη ανάρρωση είναι το πλεονέκτημα της LASIK ενώ στην PRK οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις όπως η δακρύρροια, η φωτοφοβία και ένας ήπιος πόνος διαρκούν 2-3 24ωρα και η όραση θέλει μερικά 24ωρα ακόμη για να αποκατασταθεί πλήρως.

Το ποιά μέθοδος θα επιλεγεί εξατομικεύεται και εξαρτάται από κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους. Για παράδειγμα σε ένα μάτι με λεπτό κερατοειδή δεν κάνουμε LASIK. Αλλες παράμετροι μπορεί να είναι οι βαθμοί της μυωπίας, το αν υπάρχει ξηροφθαλμία (τα μάτια με PRK παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό ξηροφθαλμίας), οι εργασιακές ανάγκες του ασθενούς.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ LASER

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΜΥΩΠΙΑ.

Βασική προυπόθεση είναι η ηλικία μεγαλύτερη από 18 έτη και η σταθερότητα της μυωπίας για 1-2 χρόνια.Το πιο σημαντικό για την επιτυχία της επέμβασης είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος.Μία πρώτη προσέγγιση γίνεται στο ιατρείο με λήψη του ιστορικού, προσεκτική μέτρηση της μυωπίας, μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης,εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία και βυθοσκόπηση. Στη συνέχεια γίνονται κάποιες περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις στο κέντρο όπου θα γίνει η επέμβαση όπως η τοπογραφία του κερατοειδούς και η παχυμετρία του κερατοειδούς.Μετά από εκτίμηση όλων των παραμέτρων αποφασίζεται ποιά μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη της μυωπίας.