Γλαύκωμα. Ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης

Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση του οπτικού νεύρου , πιο συγκεκριμένα μία προοδευτική ατροφία του οπτικού νεύρου.Παγκοσμίως υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι τυφλοί εξαιτίας του γλαυκώματος.

Η κύρια αιτία του γλαυκώματος είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση δεν είναι όμως η μόνη.

Η ηλικία , το επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό , η φυλή , η υψηλή μυωπία , ο σακχαρώδης διαβήτης , ο λεπτός κερατοειδής και αγγειακές παθήσεις είναι παράγοντες που προδιαθέτουν για γλαύκωμα.

Επίσης διάφορες παθήσεις των ματιών όπως τραυματισμός, ενδοφθάλμιος όγκος και χρήση κορτιζονούχων κολλυρίων μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθές γλαύκωμα.

Στα πρώιμα στάδια το γλαύκωμα είναι ασυμπτωματικό και εκεί ακριβώς οφείλεται η επικινδυνοτητά του.Αργότερα προκαλεί διαταραχές του οπτικού πεδίου και στα τελικά στάδια και μείωση της όρασης.

Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι φαρμακευτική με σταγόνες , Laser και χειρουργική επέμβαση Η πρώτη επιλογή μας είναι πάντα τα κολλύρια(η φαρμακολογία σήμερα μας παρέχει πλήθος αποτελεσματικών ουσιών) και αν η ενδοφθάλμια πίεση δεν ρυθμίζεται και το γλαύκωμα εξελίσσεται τότε προχωράμε στις άλλες δύο θεραπευτικές λύσεις.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ποτέ μία μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης με αυξημένη τιμή δεν αρκεί για να ΄΄βαπτίσουμε΄΄ τον ασθενή μας γλαυκωματικό και να του χορηγήσουμε αντιγλαυκωματική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πάντα πρέπει εκτός από την ενδοφθάλμια πίεση να λαβάνουμε υπόψιν τα αποτελέσματα των εξετάσεων (οπτικό πεδίο , O.C.T. , H.R.T. ,παχυμετρία κερατοειδούς) και την συνύπαρξη η όχι των άλλων προδιαθεσικών παραγόντων που προαναφέραμε.

Εργασία από το University College London of Opthalmology με 5650 συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι ήπια φυσική άσκηση συνδέεται με μείωση κατά 25% του κινδύνου ανάπτυξης γλαυκώματος. Δεν είναι ακόμα γνωστά τα ακριβή αίτια αλλά υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος
Ενα ενεργό lifestyle βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο του γλαυκώματος αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας και ποτέ μην ξεχνάμε ότι μετά την ηλικία των 40 ετών η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι απαραίτητη