ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε τι διαφέρουν οι λάμψεις που οφείλονται σε ρωγμή αμφιβληστροειδούς-αποκόλληση από εκείνες που οφείλονται σε ημικρανία;

Οι λάμψεις που οφείλονται σε αμφιβληστροειδική ρωγμή έχουν την τάση να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να έχουν καθορισμένη διάρκεια. Είναι συνήθως σύντομες και δεν επηρεάζουν την όραση εκτός αν συνοδεύονται από μυοψίες (μυγάκια). Εντοπίζονται στο ένα μάτι.

Στην ημικρανία αντίθετα οι λάμψεις συνήθως διαρκούν πάνω απο 30 λεπτά. Είναι δυνατόν να εξελίσσονται από μικρότερες σε μεγαλύτερες και στα δύο μάτια. Επίσης οι λάμψεις μπορεί να είναι οδοντωτές, γεωμετρικές και να συγχρονίζονται με το σφυγμό μας.Αλλη εικόνα μπορεί να είναι μία μαύρη κηλίδα που εμποδίζει την όραση και υποχωρεί καθώς μειώνονται και οι λάμψεις. Στην ημικρανία δεν έχουμε μυοψίες (μυγάκια). Είναι δυνατόν να υπάρχει πονοκέφαλος και ναυτία πριν η μετά τις λάμψεις.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε την αιτία των λάμψεων και χρειάζεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα από τα μάτια που μας ανησυχούν;

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα κατωτέρω συμπτώματα συμβουλευτείτε το συντομότερο τον οφθαλμιατρό σας.

Τα "μυγάκια "και οι "λάμψεις " που βλέπω αποτελούν ένδειξη για άμεση ιατρική βοήθεια;

Εαν δείτε παλλαπλά ( "βροχή ") από μυγάκια τα οποία μερικές φορές συνοδεύονται απο λάμψεις πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of American Medical Association το2009 μας λέει οτι η ξαφνική εμφάνιση μυοψιών και φωταψιών( λάμψεις και μυγάκια ) σημαίνει οτι 1 στους 17 ανθρώπους με αυτήτη συμπτωματολογία θα έχει μια ρωγμή η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς η οποία τις περισσότερες φορέςόταν συμβαίνει συνοδεύεται απο "μυγάκια " και "λάμψεις " δεν αποτελείεπείγον περιστατικό. Μια καλή και λεπτομερής εξέταση όμως απο τονοφθαλμίατρο είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει η πιθανότητα η αποκόλλησηυαλοειδούς να συνοδεύεται απο ρωγμή η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Αλλες καταστάσεις που συνδέονται με την παραπάνω συμπτωματολογίαείναι ενδοφθάλμια φλεγμονή, αιμορραγία υαλοειδούς,μετεγχειρητικά μετά απο επέμβαση καταρράκτου, μετά χρήση Yag Laser, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Επίσης άτομα που έχουν την συνήθεια να διαβάζουν σε πολύ κοντινή απόσταση κάνουν συχνότερα αποκόλλησηυαλοειδούς λόγω του επιμηκέστερου σχήματος που λαμβάνει το μάτιστην κοντινή εργασία το οποίο βοηθά τον μηχανισμό της αποκόλλησηςτου υαλοειδούς.

Το ένα μου μάτι φαίνεται μικρότερο από το άλλο. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Τις περισσότερες φορές το ένα μάτι φαίνεται μικρότερο από το άλλο λόγω μιας μικρής πτώσης του άνω βλεφάρου που το κάνει να δείχνει μικρότερο. Η πτώση αυτή μπορεί να οφείλεται σε οίδημα του άνω βλεφάρου, νευρολογικές διαταραχές, αδυναμία των μυών του βλεφάρου,περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου (συχνή αιτία στα ηλικιωμένα άτομα, πτώση του μετωπιαίου μυ ενώ μερικές φορές παρατηρείται και μετά από επέμβαση στο μάτι η μετά από τραυματισμό.

Μερικές φορές το ένα μάτι "βγαίνει" προς τα έξω (εξόφθαλμος) δημιουργώντας την εντύπωση ότι το άλλο μάτι "μπαίνει" προς τα μέσα και είναι μικρότερο.

Η πιο συχνή αιτία του εξόφθαλμου είναι η νόσος του Graves (οφθαλμική θυρεοειδοπάθεια). Μία εξέταση από τον οφθαλμίατρο θα δείξει πραγματικά αν το μάτι είναι πράγματικά μικρότερο και ποιά είναι η αιτία του.

Καταρράκτης

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ για καταρράκτη;

Σήμερα δεν αφήνουμε τον καταρράκτη να “ωριμάσει” οπως γινόταν παλαιότερα. Ο προχωρημένος μάλιστα καταρράκτης αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών στη διάρκεια της επέμβασης.

Δυο είναι οι παράμετροι που λαμβάνουμε υπόψιν. Το πρώτον είναι ο βαθμός “ωρίμανσης” του καταρράκτη παράγων που εκτιμάται από τον οφθαλμίατρο και το δεύτερο είναι οι υποκειμενικές ανάγκες του ασθενούς για καθαρή όραση ανάλογα με τις δραστηριότητες του.

Αν θέλουμε να ορίσουμε ένα σχετικά ενδεικτικό σημείο τότε οπτική οξύτητα γύρω στα 4/10 είναι η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση.

"Ξαναγίνεται" ο καταρράκτης;

 Με την επέμβαση αφαιρείται ο θολωμένος φακός του ματιού μας και αντικαθίσταται απο τεχνητό ενδοφακό. Επομένως ο καταρράκτης δεν μπορεί να ξαναγίνει. Αυτό που συμβαίνει κάποιες φορές είναι μια θόλωση του περιβλήματος του φακού (περιφάκιο) μέσα στο οποίο έχουμε τοποθετήσει τον ενδοφακό. Ειναι ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα με χρήση YAG LASER.

Τι πρέπει να κάνω για να μην πάθω καταρράκτη;

Ο καταρράκτης μπορεί να παρομοιαστεί με τα "άσπρα μαλλιά". Αργά η γρήγορα εμφανίζεται γιατί είναι μια διαδικασία που σχετίζεται με την ηλικία. Σε άλλα άτομα εμφανίζεται νωρίτερα και σε άλλα αργότερα ενώ διαφέρει επίσης ο ρυθμός εξέλιξης του. Ο παράγων που έχει αποδειχτεί ότι επιταχύνει τον καταρράκτη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Η χρηση επομένως γυαλιών ηλίου με τα κατάλληλα φίλτρα για προστασία απο την UVA-UVB μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση η και να επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.

Τι προκαλεί φλεγμονή μετά από εγχείρηση καταρράκτη;

Κάθε τύπος επέμβασης δημιουργεί μία τομή και αυτό προάγει την απελευθέρωση φλεγμονωδών παραγόντων .Στην επέμβαση του καταρράκτη παρά το γεγονός ότι η τομή είναι πολύ μικρή δημιουργείται φλεγμονή στον κερατοειδή , στον προσθιο θάλαμο και στην ίριδα.Επίσης μικροσκοπικά υπολείμματα του καταρράκτη μέσα στο μάτι οδηγούν σε συνεχή απελευθέρωση φλεγμονωδών παραγόντων.Τοπικά αντιφλεγμονώδη είναι ευεργετικά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από κάθε επέμβαση καταρράκτη.

Ο δεξιός οφθαλμός μου έχει προσβληθεί από έρπητα δύο φορές. Μπορώ να τον χειρουργήσω για καταρράκτη;

Επέμβαση καταρράκτου δεν θα πρέπει να γίνει σε ένα μάτι με ενεργό έρπητα η πρόσφατη προσβολή από έρπητα.Αν όμως το μάτι είναι σταθερό και ελεύθερο φλεγμονής για αρκετό χρονικό διάστημα ( ο χρόνος των 6 μηνών είναι αρκετός) τότε μπορεί να χειρουργηθεί.Αντιική αγωγή απαιτείται πριν την επέμβαση και επίσης 3-6 μήνες μετά σαν προφύλαξη για υποτροπή του έρπητα.

Γλαύκωμα

Πόσο πρέπει να είναι η πίεση των ματιών μου για να αρχίσω θεραπεία;

Η ενδοφθάλμια πίεση δεν ειναι ο μόνος παράγων που λαμβάνουμε υπόψιν για να θέσουμε την διάγνωση του γλαυκώματος και να αρχίσουμε θεραπεία. Σε περίπτωση που έχουμε οριακή ενδοφθάλμια πίεση (20-22 m.m.m.Hg) χρειάζεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και κάποιες ειδικές εξετάσεις για να αποφασίσουμε την έναρξη αντιγλαυκωματικής αγωγής.

Πως θα αντιληφθώ ότι η πίεση των ματιών μου είναι αυξημένη;

Δυστυχώς η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση δεν δίνει συμπτώματα και εκεί ακριβός οφείλεται και η επικινδυνότητα της. Ενίοτε μπορεί να υπάρχει αίσθημα βάρους στα μάτια και ήπια μετωπιαία κεφαλαλγία. Μόνο σε οξύ γλαύκωμα με υψηλές τιμές πίεσης (>30-40) έχουμε έντονο πόνο στο μάτι, αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι σπανιότερες.

Επειδή λοιπόν η ήπια αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ασυμπτωματική αλλά προκαλεί "ύπουλα" βλάβες στο οπτικό νεύρο μετά τα 40 έτη κάθε οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας πρέπει να περιλαμβάνει και μια μέτρηση της πίεσης ιδιαίτερα όταν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος, υψηλή μυωπία και σακχαρώδης διαβήτης.

Συστηματικές παθήσεις και οφθαλμός

Γιατί ο καρδιολόγος μου ζήτησε έλεγχο των ματιών πριν αποφασίσει τι θεραπεία θα μου δώσει για την αυξημένη αρτηριακή πίεση;

Ο οφθαλμίατρος με την βυθοσκόπηση διαπιστώνει την κατάσταση των αγγείων του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού και πιθανές άλλες βλάβες που έχει προκαλέσει η αρτηριακή πίεση.

Με την γνωμάτευση του λοιπόν βοηθά τον καρδιολόγο να εκτιμήσει κατά πόσον η αυξημένη πίεση προϋπήρχε η είναι οξεία και πόσο επικίνδυνη είναι για τα αγγεία του οφθαλμού ώστε να ρυθμίσει ανάλογα και την θεραπεία για την ρύθμιση της.

Εχω σακχαρώδη διαβήτη. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ματιών και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Οι βλάβες που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στον αμφιβληστροειδή είναι σοβαρές και δυστυχώς πολλές φορές η ύπαρξη τους δεν δίνει συμπτώματα.

Αυτό καθιστά απαραίτητο τον έλεγχο από τον οφθαλμίατρο δυο φορές το χρόνο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν βλάβες ο γιατρός σας θα ορίσει τη συχνότητα των

Παιδοφθαλμολογία

Σε ποια ηλικία πρέπει να εξεταστεί το παιδί μου πρώτη φορά από οφθαλμίατρο;

Όταν γεννηθεί το παιδί ελέγχεται πρώτα από τον παιδίατρο στο μαιευτήριο. Ο παιδίατρος είναι συνήθως πάλι εκείνος που θα εξετάσει το παιδί στην ηλικία των 6-12 μηνών. Αν διαπιστωθεί κάτι το παθολογικό θα γίνει παραπομπή στον οφθαλμίατρο.

Στην ηλικία των 3 ετών επιβάλλεται να γίνει η πρώτη πλήρης οφθαλμολογική εξέταση. Σημαντική σε αυτή την ηλικία είναι η εκτίμηση της όρασης κάθε ματιού ξεχωριστά. Σε ηλικία 5-6 ετών επαναλαμβάνεται ο οφθαλμολογικός έλεγχος.

Από τί εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι);

Μπορεί ένα αμβλυωπικό (τεμπέλικο) μάτι να αναπτύξει όραση στην ενήλικο ζωή;

Εχουν ανακοινωθεί περιπτώσεις όπου παρά το γεγονός ότι είχε περάσει η κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης του οπτικού συστηματος (9-10 έτη) όταν για κάποιο λόγο το υγιές μάτι έχασε την όραση του υπήρξε βελτίωση της όρασης του αμβλυωπικού ματιού.

Τι πρέπει να προσέξω ώστε το παιδί μου να μην παρουσιάσει μυωπία;

Δυστυχώς τα ακριβή αίτια της μυωπίας δεν τα γνωρίζουμε. Επειδή τα τελευταία χρόνια η κοντινή εργασία (υπολογιστής-διάβασμα) ενοχοποιείται για την εμφάνιση και την περαιτέρω αύξηση της μυωπίας αυτό που είναι χρήσιμο να συμβουλεύουμε το παιδί είναι να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του (να μην "κολλάει" στο βιβλίο όταν διαβάζει, να απομακρύνει όσο γίνεται την οθόνη του υπολογιστή του, να μην κοιτάζει τηλεόραση από κοντινή απόσταση).

Η εξάχρονη κόρη μου εδώ και λίγες ημέρες ανοιγοκλείνει τα μάτια της συνέχεια. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Τις περισσότερες φορές το συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών στα παιδιά είναι ένδειξη stress οποιασδήποτε αιτιολογίας (σχολείο, σπίτι, φίλοι). Συνήθως φεύγει όπως ήρθε χωρίς καμιά ιδιαίτερη θεραπευτική αντιμετώπιση. Μία οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει όμως να γίνεται για ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με το συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών όπως διαθλαστικές ανωμαλίες, επιπεφυκίτις, ξηροφθαλμία.

Το δίχρονο παιδί μου έχει μεγάλες "κόρες" και στα δύο μάτια. Είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος;

Μεγάλες κόρες στα μάτια σε αυτή την ηλικία είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό.Αν μάλιστα οι κόρες γίνονται πιο μικρές στο έντονο φώς και είναι ιδίου μεγέθους και στα δύο μάτια τότε αυτό αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Είναι ασφαλές για τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν τεχνητά δάκρυα μετά το κολύμπι στη πισίνα;

Ολα τα σκευάσματα τεχνητών δακρύων είναι ασφαλή για τα παιδιά. Οταν χρειάζεται να γίνεται συχνή ενστάλλαξη καλύτερα να επιλέγονται τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά.

Καλό θα είναι τα παιδιά να χρησιμοποιούν γυαλιά κολύμβησης στη πισίνα. Σε περίπτωση που έχουν κόκκινα μάτια που δεν βελτιώνονται με ενυδάτωση με τεχνητά δάκρυα συμβουλευτείτε τον οφθαλμιατρό σας.

 

Μυωπία

Πότε μπορώ να διορθώσω την μυωπία μου με Laser;

Βασικές προϋποθέσεις για την διόρθωση της μυωπίας με διαθλαστική επέμβαση είναι η σταθερότητα της για 1-2 χρονιά και ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών. Επιπλέον επιβάλλεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και κάποιες ειδικές εξετάσεις για να αποκλειστούν καταστάσεις οι οποίες θεωρούνται αντένδειξη για την διενέργεια της διαθλαστικής επέμβασης.

Επειδή έχω μυωπία δεν θα εμφανίσω πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι μια μείωση της ευκαμψίας του φακού του ματιού μας η οποία παρουσιάζεται σε όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 40 ετών. Η ιδιαιτερότητα των μυώπων είναι ότι σε μυωπίες μικρότερες των 3-4 διοπτριών ο μύωψ αφαιρώντας τα γυαλιά του έχει μια ικανοποιητική κοντινή όραση, ενώ σε μυωπίες μεγαλύτερες των 4 διοπτριών χρειάζεται και αυτός ένα διορθωτικό γυαλί για την κοντινή του όραση.

Είναι αλήθεια ότι επειδή έχω λεπτό κερατοειδή δεν μπορώ να διορθώσω την μυωπία μου με Laser (μέθοδος Lasik);

Ο λεπτός κερατοειδής αποτελεί αντένδειξη για τη διόρθωση της μυωπίας με LASIK. Οι περισσότεροι χειρουργοί επιχειρούν την επέμβαση με πάχος κερατοειδούς τουλάχιστον 270 μm ενώ το ιδανικό θα ήταν μεγαλύτερο από 310 μm.

Δεν υπάρχει απόλυτο νούμερο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει η επέμβαση γιατί σημαντικό ρόλο παίζει και πόσο υψηλή είναι η μυωπία που πρέπει να διορθωθεί.

Υπάρχει όμως πάντα η εναλλακτική λύση της μεθόδου PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή ) η οποία είναι το ίδιο αποτελεσματική με το μειονέκτημα μόνο του μακρύτερου χρόνου ανάρρωσης.

Θα αυξηθεί η μυωπία μου αν δεν φοράω συνέχεια τα γυαλιά μου?

Η πορεία της μυωπίας δεν εξαρτάται από το πόσο συχνά φοράμε τα γυαλιά μας.Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την μυωπία, μεταξύ αυτών όμως δεν είναι η χρήση των γυαλιών. Η μόνη επίπτωση όταν δεν φοράμε τα γυαλιά μας είναι ότι δεν βλέπουμε τόσο καθαρά όπως αν φορούσαμε τα γυαλιά μας.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Σε ποια ηλικία πρέπει να ελέγξω τα μάτια μου για εκφύλισμα της ωχράς;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς είναι πάθηση η οποία όπως λέει και η ονομασία της σχετίζεται με την ηλικία. Μετά λοιπόν την ηλικία των 50 ετών είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ωχράς από τον οφθαλμίατρο ιδιαίτερα όταν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, έκθεση στο ηλιακό φως λόγω επαγγέλματος, κάπνισμα, παχυσαρκία.

Φακοί επαφής, γυαλιά

Γιατί ο φακός επαφής που διορθώνει τον αστιγματισμό μου μετατοπίζεται και μου προκαλεί θάμβος όρασης;

Οι φακοί που διορθώνουν τον αστιγματισμό παρά το γεγονός ότι κινούνται στη δακρυική στιβάδα του ματιού θα πρέπει η κινητικότητα τους να είναι μικρή και να σταθεροποιούνται σε μιά θέση μετά από κάθε βλεφαρισμό. Αν ο φακός εχει καμπυλότητα πιο επίπεδη συγκριτικά με εκείνη της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού τότε ο φακός περιστρέφεται και χάνει την εστίασή του. Ένας νέος φακός με πιο κατάλληλη καμπυλότητα θα διόρθωνε το πρόβλημα.

Η χρήση των γυαλιών βελτιώνει την αίσθηση του βάθους;

Αναμφισβήτητα ναι. Όσο μάλιστα μεγαλύτερος είναι ο βαθμός της μυωπίας η της πρεσβυωπίας που έχουμε, τόσο πιο αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της αίσθησης του βάθους όταν φοράμε τα γυαλιά μας. Σημαντική είναι επίσης η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο μάτια,όσο μεγαλύτερη , τόσο βελτιώνεται η αίσθηση του βάθους με τα γυαλιά. Τέλος οι χρήστες “monovision'' (όταν το ένα μάτι έχει διόρθωση για μακριά και το άλλο για μεσαία-κοντά) δεν μπορούν να έχουν ποτέ την αίσθηση του βάθους που θα είχαν, αν και τα δυο μάτια είχαν διορθωθεί για το ίδιο σημείο εστίασης.

Θα επιδεινωθεί η όρασή μου αν δεν φοράω τα μυωπικά μου γυαλιά ;

Η χρήση των γυαλιών δεν επηρεάζει σε τίποτα το αν θα αυξηθεί η όχι η μυωπία. Η μόνη συνέπεια της μη χρήσης των γυαλιών μας είναι ότι θα έχουμε θαμπή όραση.

Γιατί ο φακός μου μετακινείται συχνά κάτω από το άνω βλέφαρο;

Ο σωστά τοποθετημένος φακός επαφής μένει σταθερός επάνω στον κερατοειδή και δεν μετακινείται. Εάν ο φακός έχει αυξημένη κινητικότητα τότε είτε το μετακινούμε τρίβοντας τα μάτια είτε είναι πολύ επίπεδος για τον κερατοειδή. Ενας φακός με τη σωστή καμπυλότητα για το μάτι σας θα λύσει το πρόβλημα.

Γιατί αισθάνομαι σαν να υπάρχει κάτι μέσα στο μάτι μου , όταν βγάζω τους φακούς επαφής;

Τις περισσότερες φορές η ξηροφθαλμία είναι η αιτία αυτής της αίσθησης. Οταν η δακρυική στιβάδα δεν είναι επαρκής είτε ποσοτικά είτε ποιοτικά , η επιφάνεια του κερατοειδούς πάσχει με αποτέλεσμα το υποκειμενικό ενόχλημα της αίσθησης του ξένου σώματος. Όταν φοράμε το φακό μας ,η επιφάνεια του κερατοειδούς καλύπτεται εμποδίζοντας την εκδήλωση ενοχλημάτων κυρίως όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.

Άλλες πιο σπάνιες αιτίες που δίνουν την ίδια αίσθηση ειναι η κατακράτηση ξένων σωματιδίων ( π.χ.κοκκία από τη μάσκαρα),μικροτραυματισμοί, αλλεργική επιπεφυκίτις και ουλές.

Μπορώ να φοράω φακούς επαφής όταν έχω βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μία συχνή ,αμφοτερόπλευρη, μη λοιμογόνος φλεγμονή των βλεφάρων. Ανταποκρίνεται στη μακροχρόνια θεραπεία αλλά συχνά υποτροπιάζει. Όταν η βλεφαρίτιδα είναι σε ύφεση μπορεί να γίνεται εφαρμογή φακών επαφής.

Πολλές φορές η βλεφαρίτιδα συνοδεύεται από ξηροφθαλμία. Δεδομένου ότι και οι φακοί επαφής αφυδατώνουν το μάτι ,όταν συνυπάρχουν φακοί επαφής και βλεφαρίτιδα η ανάγκη για ενστάλαξη τεχνητών δακρύων αυξάνει. Όμως κάθε περίπτωση βλεφαρίτιδας είναι διαφορετική και γι αυτό το λόγο πρέπει να αξιολογείται απο οφθαλμίατρο.

Επιπεφυκίτιδα, κόκκινο μάτι, βλέφαρα

Πότε χρειάζεται αντιβιοτικό κολλύριο για την επιπεφυκίτιδα;

Πολλές φορές οι ασθενείς που διαπιστώνουν ότι το μάτι τους είναι κόκκινο χρησιμοποιούν αντιβιοτικό κολλύριο είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε μετα από συμβουλή μη ειδικών. Σε μελέτες έχει αναφερθεί ότι σε ποσοστό 60% το κόκκινο μάτι θεραπεύεται με αντιβιοτικό και σε ποσοστό 20% με κολλύριο αντιβιοτικού-κορτιζόνης.

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι βακτηριακής, ιογενούς η αλλεργικής αιτιολογίας. Τα αντιβιοτικά κολλύρια είναι χρήσιμα μόνο στην πρώτη κατηγορία. Επιπλέον το ίδιο το αντιβιοτικό κολλύριο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Η ενημέρωση του οφθαλμιάτρου για τα συνολικά πιθανά συμπτώματα που έχουμε εκτός από την ερυθρότητα του ματιού (φαγούρα,έκκριμα κολλώδες η υδαρές,οίδημα βλεφάρου,τσούξιμο,αίσθηση ξένου σώματος) θα βοηθήσει στο να δοθεί η σωστή απάντηση αν θα πρέπει να γίνει ενστάλαξη αντιβιοτικού.

Πόσο χρονικό διάστημα η επιπεφυκίτιδα παραμένει μεταδοτική;

Η επιπεφυκίτιδα παραμένει μεταδοτική το χρονικό διάστημα που το μάτι παράγει δάκρυα και έκκριμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ιογενείς επιπεφυκίτιδες των οποίων η διάρκεια πολλές φορές είναι μεγαλύτερη από 14 ημέρες και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές.

Πως να χρησιμοποιώ με ασφάλεια τα προϊόντα μακιγιάζ στα μάτια μου;

Πως πρέπει να αφαιρείται το μακιγιάζ από τα μάτια μου;

Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες μου;

Οι βλεφαρίδες, όπως ακριβώς και τα μαλλιά ,μεγαλώνουν, πέφτουν και αντικαθίστανται κάθε 6 με 10 εβδομάδες. Είναι φυσιολογικό να χάνουμε 1με 5 βλεφαρίδες την ημέρα. Μερικές φορές πιο γρήγορη απώλεια βλεφαρίδων (γνωστή σαν μαδάρωση) μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου γενικού προβλήματος υγείας η τοπικού προβλήματος στις βλεφαρίδες.

α. Όταν η απώλεια βλεφαρίδων δεν συνοδεύεται από σύγχρονη απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται :

β.Οταν συνοδεύεται και από σύγχρονη απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται:

Πότε μπορώ να φορέσω τους φακούς μου μετά από βακτηριακή μόλυνση του ματιού;

Αφού γίνει η θεραπεία με αντιβιοτικές σταγόνες που συστήθηκε από τον οφθαλμίατρο μπορούμε να φορέσουμε πάλι το φακό επαφής όταν κανένα από τα προυπάρχοντα συμπτώματα δεν υπάρχει. Επιπλέον ένας τελευταίος έλεγχος από τον οφθαλμίατρο μας θα επιβεβαιώσει ότι το μάτι είναι ελεύθερο μόλυνσης.