Καταρράκτης

Τι είναι ο Καταρράκτης

 

Καταρράκτης είναι η παρουσία θολερότητας στο φακό του οφθαλμού έτσι ώστε οι φωτεινές ακτίνες δεν μπορούν να προωθηθούν στο εσωτερικό του.

 

 

Ποια είναι η αιτιολογία του

Η πλειονότητα των περιπτώσεων καταρράκτου οφείλεται στην ηλικία, είναι ο λεγόμενος γεροντικός καταρράκτης. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50-60 ετών και η εξέλιξη του διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Καταρράκτης όμως μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε βρέφη (συγγενής καταρράκτης) ή και σε άλλες νεώτερες ηλικίες δευτεροπαθώς μετά από φλεγμονή, τραύμα του οφθαλμού ή μετά από λήψη κορτικοστεροειδών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η μείωση της οπτικής οξύτητος. Πολλές φορές έχουμε ποιοτική έκπτωση της όρασης, ενώ δηλαδή ο ασθενής διαβάζει τα στοιχεία του πίνακα, είναι σαν να τα βλέπει μέσα από θαμπό τζάμι. Άλλα συμπτώματα είναι το ξεθώριασμα των χρωμάτων, φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα καθώς και η ικανότητα να βλέπει κοντά χωρίς γυαλιά.

Ποια είναι η πρόληψη του καταρράκτη

Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον καταρράκτη με τα άσπρα μαλλιά. Αργά ή γρήγορα θα προσβάλλει το φακό του ματιού. Το πότε θα αρχίσει και πώς θα εξελιχθεί διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία με γυαλιά ηλίου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξή του καθώς και τη γρήγορη εξέλιξη του. Θεωρητικά αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν, στην πράξη όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν αποτέλεσμα.

Ποια είναι η θεραπεία του

Η θεραπεία του είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και η τοποθέτηση ενδοφακού. Διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς δεν είχαν αποτέλεσμα. Η εγχείρηση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία και γίνεται με υπερήχους μετά από τοπική αναισθησία με σταγόνες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Πότε χειρουργούμε τον καταρράκτη

Το πότε θα χειρουργηθεί ο καταρράκτης εξαρτάται πρώτον από το βαθμό της «ωρίμανσης» του παράγων που κρίνεται από τον οφθαλμίατρο αλλά και από την ανάγκη του ασθενούς να δει καλύτερα ανάλογα με τις δραστηριότητες του. Το να αφήσουμε τον καταρράκτη να προχωρήσει πολύ, αποτελεί λάθος επιλογή, όχι μόνο λόγω του θάμβους της όρασης που προκαλεί αλλά επειδή ο πολύ «προχωρημένος» καταρράκτης αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών στη διάρκεια της επέμβασης.

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό να εξετασθεί προεγχειρητικά είναι η κατάσταση του οφθαλμού που παρουσιάζει καταρράκτη, όσον αφορά όλες τις άλλες παραμέτρους όπως το οπτικό νεύρο, η ωχρά, η ενδοφθάλμια πίεση. Έτσι ο ασθενής θα ξέρει τι αποτέλεσμα θα περιμένει μετεγχειρητικά. Σε έναν κατά τα άλλα υγιή οφθαλμό η μετεγχειρητική όραση θα είναι άριστη.

Δευτεροπαθής Ψευδοκαταρράκτης

Το περίβλημα του φακού (περιφάκιο) μέσα στο οποίο τοποθετούμε τον ενδοφακό κατά την επέμβαση, είναι δυνατόν μετά από μήνες ή χρόνια να παρουσιάσει θόλωση με επακόλουθη μείωση της καλής όρασης που είχε αποκτηθεί μετεγχειρητικά . Η θόλωση αυτή ονομάζεται θόλωση οπισθίου περιφακίου ή δευτεροπαθής ψευδοκαταρράκτης. Για τη διόρθωση του δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση πάλι αλλά η χρήση Yag Laser.