Δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη D βοηθά στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς θεωρείται μία από τις κυριώτερες αιτίες τύφλωσης.

Η εξελιξή της διαφέρει σημαντικά απο άτομο σε άτομο. Είναι δυνατόν να εξελιχθεί πολύ αργά ώστε να χρειαστούν χρόνια για να προκληθεί μείωση της όρασης, μπορεί όμως η εξελιξή της να είναι ταχεία με σημαντική μείωση της κεντρικής όρασης του ασθενούς.

Η κληρονομικότητα συμβάλλει σημαντικά σε ποσοστό 70% στη σοβαρότητα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς όπως βρέθηκε σε προηγούμενη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας που αναφέρεται παρακάτω.

Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Tufts μελέτησε δίδυμα αδέλφια ομοζυγωτικά τα οποία είχαν αναπτύξει ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς αλλά βρισκόντουσαν σε διαφορετκό στάδιο της νόσου.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ο τρόπος ζωης και οι διαιτητικές συνήθειες επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου στους διδύμους παρά το γεγονός ότι είχαν την ίδια γενετική προδιάθεση.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς σε πρώιμο στάδιο είχαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και μεθειονίνη, ουσίες που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά προιόντα.

Επίσης τα άτομα με γρήγορη εξέλιξη της νόσου ήταν καπνιστές.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς η διατροφή μας και η αποφυγή του καπνίσματος επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της νόσου.